Designer Alarm: Melis Acar / Part 1: Freak Is The New Black


Bu yayınlayacağım yazı beni uzun zamandır heyecanlandırıyordu. Tasarımlarını çok beğendiğim, Freak Is The New Black'in sahibesi tasarımcı Melis Acar'la tanışmam tesadüfi ama çok hoş oldu. Kendisiyle kurduğumuz iletişim sonucu, onu ve tasarımlarını daha yakından tanımak ve okuyucularıma tanıtmak istedim ve öyle sıcak bir tepki aldım ki çok mutlu oldum. :) Beni geri çevirmediği için kendisine buradan da teşekkür ediyor ve mini röportajımıza geçmek istiyorum.


         Öncelikle Melis Acar kimdir bir tanıyalım?
1982 Ankara doğumluyum. Şanslıyım ki ressamlarla dolu bir ailenin içine doğdum. Büyük dedem Cumhuriyet dönemi ressamlarından Ruhi Arel olduğu için çok küçük yaşlarda sanatla tanıştım ve sanıyorum kendimi bildim bileli çiziyorum. Resme olan ilgim daha ilkokul yıllarında moda çizimleri halini almıştı ve bu durum öğretmenlerimin ve etrafımızdaki ressamların da gözünden kaçmamıştı. Onların beni yönlendirmesiyle ile zaten çok istediğim bu alana yönelme kararını kesin olarak alsam da önce Başkent Üniversite’sinde işletme okumaya karar verdim çünkü bu sektörde de bir şirketi yönetebilmenin çok önemli olduğunu biliyordum. Akabinde mezun olduğum sene fazla vakit kaybetmeden hemen İtalya’ya giderek orada 3 sene boyunca IED Milano Istituto Europeo di Design’da moda ve tekstil tasarımı okumaya başladım. Okuduğum esnada projelerimi beğenen bir hocamla çalışma imkanı buldum ve 1 sene de onunla çalıştım. Tezimi verdikten sonra bir de kalıp ve dikiş üzerine ayrıca bir yıllık master yapmaya başladığım zamanlarda Freak Is The New Black markasının temellerini atmış ve satışını yapmaya başlamıştım bile.


Mükemmel t-shirt arayışından çıkan kıvılcım nasıl oldu da alevlendi ve bugünkü halini aldı?
İnsanların üstünde hep birbirinin aynı ya da çok benzeri olan, aynılıktan dolayı anlamını yitirmiş, seri üretim sonucu sıradanlaşmış ve özensizleşmiş, kesim, biçim ve kumaş cinsi açısından bile çok benzer olup, çok da kaliteli olmayan hatta iki yıkadıktan sonra eskiyen t-shirtlerden giymek istemiyordum ve benim gibi düşünen insanların da olduğunu bildiğim için kendi t-shirtlerimi tasarlamakla başladım işe. İlk once arkadaşlarım Basmatik.com üzerinden başlayan ve sonrasında Cassette Butik’te satılan t-shirtlerim oldukça ilgi gördü ve bugünlere geldi. Freakisthenewblack tshirtlerini tasarlarken tshirtlere anlamlı mesajlar gizliyorum ve genelde kinaye anlayışında olan esprili bir dil kullanmaya çalışıyorum. Görsel olarak tasarladığım baskıların benim için anlamlı ve eğlenceli olmaları çok önemli ama tabi ki bununla kalmıyor, yapılan tüm baskılarımda organik ve doğa dostu boyalar kullanıyorum. Kullandığımız kumaşlar ise çoğunlukla organik koton ve tamamen doğal Tencel adlı bir kumaş; faydaları saymakla bitmiyor. Freakisthenewblack koleksiyonunda bugün kızlar için tshirtler, etekler, elbise ve ceketler yer alırken erkekler içinse tshirt ve pololar mevcut. Ayrıca üretimi hep butik düzeyde tuttuğumuz için aslında her ürün tshirt olsun, etek olsun aklınıza gelebilecek her ürün bir limited edition olmuş oluyor dolayısıyla herkeste görme şansınız pek yok. :)

 Cupcake Tee Flat

Yurtdışında moda eğitimi aldığını biliyorum. Nasıl bir deneyim oldu senin için? Bununla ilgili neler önerirsin yurtdışında eğitim almak isteyen tasarımcı adaylarına?
Yurtdışında eğitim almış olmak kadar yurtdışında yaşamış olmak tabi ki başlı başına bir deneyim. Benim yurtdışında okumayı düşünen tüm tasarımcı adaylarına önerim öncelikle gidecekleri okulları iyice araştırmaları. Ayrıca gidecekleri ülkenin kültürünü kendilerine ne kadar yakın hissettiklerini tartmaları. Sonuçta gittiğiniz ülkede yaşamak daha doğrusu keyifle yaşayabilmek okul deneyimini de pozitif etkileyen bir unsur. İtalya’da yerinde yaşayarak gördüğüm şeylerden biri de her ülkedeki modaya yaklaşım şeklinin bir diğerinden farklı olduğu. Örneğin İtalyanların modaya bakışı ile İngilizlerinki tamamen farklı. Bir koleksiyonu oluşturma biçiminden işçiliğe, kumaş seçiminden kullanılan küçük ayrıntılara hatta firmaların işleyişine bunun gibi şeyler sadece orada yaşayarak öğrenilecek şeyler. Türkiye’de moda gelişiyor ama bizim bu anlamda köklü bir kültürümüz olmadığı için yurtdışında okumak bir tasarımcının ufkunu açabilmesi için çok yararlı bir deneyim. 

İlk göz ağrın Freak Is The New Black hakkında neler söylemek istersin?
Freak Is The New Black benim Milano’da okurken streetwear üzerine yaptığım bir projede oluşturduğum bir markaydı. Hatta yaptığımız projede marka ismiyle bir de blog açmamız gerekiyordu. Projemiz öğretmenlerin yanısıra Milano’daki trend belirleyici yerlerden biri olan meşhur Plastic adlı gece kulübünün DJ’leri tarafından da değerlendirildiği için güncel olması ve sokak modası ruhunu taşıması çok önemliydi. O zaman yapmış olduğum “Tetris Rain” desenini şu an dahi zevkle kullanıyorum, en çok ilgi görenlerden biri de hala o. :)

 Tetris Rain Tunic

Ben biraz bu güzel tasarımların sahibini de yakından tanıyalım istiyorum. Kendi stilini nasıl tanımlarsın? Dolabımın olmazsa olmazları diyeceğin parçaları nelerdir?
Aslında kendi tarzım da markanın çizgisiyle örtüşüyor. Kıyafetlerim Freak Is The New Black koleksiyonlarında kullandığım kadar geniş bir renk paletine sahip. Renkli giyinmeyi, değişik renkleri ve desenleri birleştirmeyi seviyorum. Kendi stilimi renkli, şık-spor ve sıradanlaşmışın dışında parçalar belirliyor, takılarla da görüntümü tamamlıyorum diyebilirim.
Dolabımın olmazsa olmazları arasında sayabileceklerim skinny jeanlerim, özellikle de acid wash olanları 80lere çok düşkün olduğum için, güzel bir blazer ceket ve tabi ki tshirtlerim. Gün içinde spor giyinmeyi sevdiğim için kendi tshirtlerimi çok kullanıyorum. Bir de sneaker tutkum var ki vazgeçebileceğimi sanmıyorum. Örneğin Trainspotting’den hafızamdan silinmeyen bir sahnede takım elbise altında Adidas Samba sneakerların olduğu bir görüntü var. Bu ara favorilerim Ash zincirli sneakarlarım. Blazerların altına sneaker giymeyi, maskülen tarzda kıyafetleri sporlaştırmayı seviyorum. Bu sıralar kafayı taktığım hafif ağı düşük eşofman pantalonları erkeksi kumaşlardan dikip topuklu ayakkabılarla birleştirmek içinse sonbahar gelmesini sabırsızlıkla bekliyorum doğrusu.


Bir tasarımcı olarak nelerden ilham alıyorsun? Koleksiyonu hazırlamadan önce kafanda bir hikaye beliriyor mu?
Çoğu şeyden ilham alıyorum tabi ama sanıyorum daha çok sanattan, bilimden ve günlük hayattan besleniyorum. Genellikle modern sanat akımları beni çok etkiliyor sürrealizm ve pop art gibi. Bunda resmin içinde büyümüş olmamın etkisi de kaçınılmaz bazen sadece renkler bile ilham verici olabiliyor. Bu akımların hayat bulduğu tarihsel dönemlerin başında 80’ler o dönemin çocuğu olduğum için bana hep ilham vermekle birlikte, 40’lı 50’li yıllardan başlayarak 60’lar 70’ler hatta grunge dönemi ve 90’lar çoğunlukla kendimi içinde bulduğum zaman dilimleri. Bu çerçevede tasarımlarımı ve tarzımı avangart ve vintage parçaların günümüze uyarlanmış hali olarak tanımlayabilirim. Kafamda beliren hikaye ve kişiler bahsettiğim zaman ve mekan örgüsünde harmanlanıp çoğunlukla günümüzde hayat buluyor.

Bu sezon tasarımlarında neler var?
Bu sezon tasarımlarda bolca kullandığım trompe l’oeil tarzı baskılı tshirt, tünik ve elbiseler, parlak metalik ve deri bomber ceketler ve yine metalik parıltıları olan çift taraflı elbiseler, puantiyeli çizgili kazaklar ve kazak elbiseler mevcut. Çok sevdiğim bir glitter baskımız var. Bu baskı malzemesini hem işlemeyle verilen dokulara baskı yoluyla ulaşmayı sevdiğim için payete tercih ediyorum hem de ışığa göre parlıyor; o yüzden sık sık kullandım. Blok renkler kullandığım elbiseler de koleksiyonun başka bir parçasını oluşturuyor. Bunların yanında şifon üzerine kadifemsi baskılar ve bu sezonun olmazsa olmazlarından deri ve deriden detaylar var.

Mağazalardan bahsedelim biraz da. Nerelerde bulabiliriz Freak is the new black tasarımlarını?
Freak Is The New Black tasarımlarını İstanbul’da Cassette Butik’te, Ankara’da ise Madlove Butik’te bulabilirsiniz. Online olarak henüz yeni açılmış bir tasarım butiği olan Mecrea.com üzerindeki Madlove Butik mağazasından ve benim de çok sevdiğim bir platform olan Piiqshop.com daki Freak Is The New Black mağazasında bulabilirsiniz. Üstelik Piiqshop’ ta şu anda devam eden ve Eylül başında bitecek olan  kampanyamızı kaçırmayın derim!

Kampanyalarımızdan ve yeni koleksiyonlardan haberdar olmak isteyenler bizi facebook sayfamızdan takip edebilirler.
https://www.facebook.com/fitnb


Keyifli cevapları, samimiyeti ve kısa sohbet teklifimi reddetmediği için kendisine teşekkürü bir borç bilirim. Şimdi sizleri tasarımlardan örneklerle başbaşa bırakıyorum ve Yazımızın ikinci serisi olan "Madlove Butik" i beklemenizi öneriyorum. :)

Sevgiler

Elif










2 yorum:

muucrafts dedi ki...

gercekten bir harikalar :) bu yazın icinde tesekkur ederiz

Ellie dedi ki...

@muucrafts; ben teşekkür ederimm :)

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

top